Syahidul Ammar seorang doktor muda yang berbakti di utara Semenanjung Malaysia ketika Covid memuncak. Beliau yang berkuliah di Ain Shams University, Mesir sudah pun mendengar ura-ura penswastaan sistem kesihatan di Malaysia yang akan memberi kesan kepada generasinya. Sekembalinya ke tanah air dan berada di dalam sistem kontrak, sekaligus ia memberikan sudut pandang politik yang berbeza tentang krisis serta kemeruduman sektor kesihatan awam di Malaysia. Krisis Covid memungkinkan wujudnya sebuah gerakan akar umbi: Hartal Doktor Kontrak, yang digerakkannya bersama teman seangkatannya. Dengan jaringan yang wujud di seluruh hospital di Malaysia, wawancara ini melihat seperti apa gerakan dan organisasi dibentuk di antara pekerja sektor kesihatan.

Boleh Dr Syahidul berikan sedikit latar belakang tentang keterlibatan di dalam gerakan Hartal Doktor Kontrak?

Isu doktor kontrak ini bermula dari hujung 2016 di mana Perdana Menteri kita masa tu, Najib Tun Razak, banyak buat dasar ekonomi yang kita panggil penjimatan untuk penjawat awam. Doktor antara yang terkesan dengan polisi ini. Dato’ Sri Najib nak selesaikan dua masalah waktu tu. Pertama ialah penjimatan penjawat awam. Kedua adalah katanya, pada waktu itu, doktor terlalu ramai. Waktu tu, memang ada complain dan cakap-cakap di peringkat kami para doktor tentang situasi ini. Graduan medic memang lambat masuk pekerjaan, tetapi bukan kerana doktor terlalu ramai. Sebenarnya, jawatan di fasiliti kesihatan itu sendiri yang tak cukup dan kita sebenarnya kekurangan staf kesihatan.  Tetapi solusi kerajaan pada waktu itu adalah [untuk] mewujudkan sistem doktor kontrak.

Ini kali pertama dalam sejarah negara kita doktor dikontrakkan. Kerja under fasiliti kerajaan di mana tiada jalan lain untuk menjadi seorang doktor di Malaysia, dimonopoli oleh KKM, tetapi dikontrakkan. So polisi dia memang kita panggil flip flop. Tak ada unjuran yang jelas, tak ada apa-apa target yang jelas, hanya untuk sekadar penjimatan dan nampak macam short term. Ini saya tak menyokong atau membangkang secara direct, saya terangkan secara factualnya. So daripada situ, medical students yang grad after December 2016 [dikontrakkan]. Sebelum-sebelum tu, semua mendapat perjawatan tetap seperti mana sistem yang lama dalam government servant. And then, memang pertanyaan dalam kalangan kami ke mana hala tuju doktor kontrak ni? Bagaimana sistem dia? Semua tak dijelaskan secara spesifik. Apa yang kerajaan target pada waktu itu adalah sekadar penjimatan, penjimatan, dan penjimatan.

So untuk satu sektor profesional yang penting seperti doktor di mana tak semua orang—ni bukan nak boast ataupun nak tunjuk hebat semua, tapi memang sedia maklum nak jadi doktor tu bukan senang dan negara kita sangat memerlukan profesion yang memerlukan skill yang tinggi. Kalau pakar bedah ke, oftalmologi ke, dia bukan sehari dua boleh terus cekap, tak. Makan tahun. So memang nampak tak logik lah jawatan ni untuk dikontrakkan.

Tetapi pada waktu itu, doktor dalam kesibukan bekerja. Batch-batch kontrak memang cepat masuk masa housemanship. And then dekat tengah-tengah tu, the problem happened. Ke mana kami after that? Apabila selesai training dua atau tiga tahun, and then dikontrakkan sampai bila? Sepatutnya, setiap doktor tu ada matlamat dan wawasan yang jelas untuk menyambung kepakaran dan sub-kepakaran dalam bidang yang tertentu. Tetapi disebabkan sistem polisi yang tidak jelas ini, menyebabkan nasib kami dan rakan-rakan saya yang lain terkontang-kanting dan terawang-awang ke mana kami selepas ini. So sebenarnya, cakap-cakap dalam kalangan kami dah lama.

Saya sendiri masuk housemanship masa 2019. Saya bukanlah seorang senior. Quite junior kalau nak dikatakan dengan waktu berlakunya Hartal Doktor Kontrak tu. And then dalam kalangan doktor ni, biasa lah. Jarang yang betul-betul outspoken, yang betul-betul ada jiwa aktivis. Sebenarnya, sejujurnya, termasuk saya. Saya tak pernah join apa-apa demo, tak pernah turun padang. Berminat mengikut politik dunia dan Malaysia, tetapi tidaklah sampai betul-betul turun. Tetapi disebabkan saya nampak keperluan, dan juga terlalu sikit kawan-kawan saya dalam kalangan doktor yang sanggup dan berani berhadapan risiko nak ke depan, so saya yang setahun jagung pada waktu itu pun mengambil risiko ini. Dan sebenarnya dalam pemikiran saya, memang saya tak plan untuk sambung [bekerja sebagai doktor kerajaan] dah. So saya cakap kalau saya nak resign, why not saya give something for the sake of this fraternity. Demi kemaslahatan profesion kami dan juga rakyat sejagat, sebab kita tahu 80%, 90% rakyat Malaysia bergantung kepada sektor kesihatan awam. Kebanyakan kita bukannya orang kaya.

And then kami predict masalah ini disebabkan kami berada dalam sistem, tetapi orang-orang luar tak tahu. So disebabkan maklumat yang tidak sampai, menyebabkan pada peringkat awalnya, apabila ada sekelompok daripada golongan kami nak bawa ke depan, akan di block. Kita panggil akan disailang oleh orang-orang atasan. [Mereka katakan] ini semua tak ada apa sampailah meletup pada tahun 2021. Salah seorang [penggerak awal Hartal ialah] Dr Mustapha Kamal yang merupakan aktivis daripada masa UITM dulu. Dia nekad sebab masa tu, kita dibantu oleh faktor COVID. Doktor dan semua staf kesihatan memang burnt out. So saya cakap, this is our time. Kita ada bargaining chip dan kita ada asas yang jelas untuk bagi tahu sistem ni tak akan sustain. Dan bukan setakat profesion doktor akan roboh, satu KKM akan roboh kalau kita tak bersuara dan bawa suara ni ke hadapan.

So dibantu oleh faktor COVID dan jugak pemahaman. Kita cuba bagi pemahaman kepada rakyat sampai masa tu, majoriti rakyat faham apa yang diperjuangkan oleh kami. Dan alhamdulillah, walaupun dia bukan satu mass demonstration macam selalunya, disebabkan oleh COVID jugak benda tu dibantu. So kita katakan masa tu dia berjaya, tapi berjaya dengan maksud kita turun ke bawah, tapi tidak secara direct.

Saya ikut satu artikel yang saya pernah baca. Mass movement ni, dia dikira unik disebabkan dia dipanggil headless demonstration. Kita tak tahu siapa ketua yang direct. Dan apabila pihak berkuasa nak catch kita pun, tak tahu siapa yang betul-betul lead sebab banyak. HKL (Hospital Kuala Lumpur) kat sini, [Hospital Sultanah] Bahiyah kat sini, [Hospital] Sungai Buloh kat sini.

Sebenarnya dia bukan 2021 terus kita nak jawatan tetap apa semua, tak. Ini memang isu sistem yang kita panggil sangat hanky-panky dan sangat tak jelas. Even awal-awal, DG (Director-General) Hisham cakap sistem ni better, apa semua. Biasa lah. Penjawat kerajaan dia akan menyokong semua polisi yang dilakukan oleh kerajaan. Tetapi hakikatnya bahawa semua tu cakap kosong sahaja, and then yang menjadi mangsa adalah doktor kontrak. Setakat itu saya rasa apa yang saya boleh terangkan daripada awal-awal dan sampai menjadinya Hartal Doktor Kontrak pada 26 Julai 2021.

Hartal Doktor Kontrak (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Bila Syahidul mula terfikir tentang nak berprotes? Bila dengar perkataan protes, apa yang Syahidul bayangkan?

Daripada peringkat awalnya, saya tak ada membangkang secara direct [tentang] protes ni walaupun selalunya, akan di-portray keganasan, pukul orang, and then musnahkan harta benda awam, lawan polis apa semua kan. So bagi saya, benda tu selalunya benda biasa yang dimainkan oleh mass media untuk menunjukkan bahawa protes ini untuk menjatuhkan kerajaan. Tapi sebenarnya, protes ni kita lakukan bila dah tak ada pilihan lain. Bila kita runding, bila kita cakap A, dia orang cakap B. Biasa memang mana-mana kerajaan dia akan macam tu. Dia akan gunakan media untuk manipulate balik [protes-protes yang berlaku] konon-konon macam semua is well-controlled, hanya ada segelintir puak-puak pengacau sahaja yang melakukan protes dan demonstrasi konon-konon kerajaan teruk. Sebenarnya, tak.

Sebab saya ambil contoh penglibatan saya sendiri dalam Hartal Doktor Kontrak. Saya sendiri seorang yang tengah bekerja, sibuk, time tu COVID, dan saya memang salah seorang tenaga kerja COVID pada waktu itu di Hospital Sik. Apabila kita betul-betul nak spend masa untuk buat satu demonstrasi yang jelas, kita nak bagi tahu kepada kerajaan bahawa benda ni tak betul dan kena ubah. Tapi dia orang tak ambil peduli mesej kita. So disebabkan itu, kita sanggup spend time dan keringat untuk lawan, padahal kita tak dapat apa-apa reward pun sebenarnya dari segi duit ke apa. So [disebabkan] polisi tu, saya nampak Hartal Doktor Kontrak ni, saya perlu join. Walaupun sebelum-sebelum tu, apa-apa protes politik saya tak pernah join, tapi kali ini memang saya perlu sebab kalau dibiarkan, polisi ni akan memakan fraterniti saya sendiri.

Pendapat peribadi saya, protes dan demonstrasi itu bukanlah suatu yang buruk sebenarnya. Apa yang kita rancang, apa yang kita rencanakan, dia bukannya mudah dan kita bukan buat secara suka-suka. Disebabkan tak ada cara lain, kita terpaksa tunjukkan bahawa suara kita ni patut didengar untuk kebaikan negara.

Apa yang menyebabkan teman-teman doktor merasakan enough is enough dan nak turun protes? Dan apa perasaan Syahidul sendiri dalam suasana COVID yang tak berketentuan waktu tu?

Saya masa tu terlibat betul-betul [dalam Hartal bila] dipanggil oleh kawan. Kawan doktor jugak. Memang masa awal-awal start, tak ramai. Empat, lima orang je yang betul-betul berani dalam group tu. And then masa tu, memang saya tengah sembang dengan kawan saya seorang ni daripada sebuah fasiliti kesihatan di Perlis yang menggerakkan Hartal di Perlis. Saya cakap saya rasa saya tak ada masa depan dengan fraterniti ni dan saya tak boleh nak keep going on dah dengan keadaan sekarang. Masa tu COVID, memang burnt out. Dia kata why not kita tunjukkan kepada KKM secara spesifik? Kita kena buat benda ni. Benda ni memang kalau nak dikatakan nampak macam radikal, tapi perlu dilakukan. Masa tu penghujung bulan enam. Daripada mula-mula tu, saya 50-50 sama ada nak resign ataupun tak. So bila ada movement ni, saya cakap kalau saya dah tak nak teruskan under KKM, why not saya join and after that resign. Selalunya penjawat awam, dia akan paling takut dengan tatatertib. Itu dikira hukuman yang paling yang besar. And then kami masa tu seolah-olah macam mencabar hukuman tatatertib ni, so kita ready team lawyer everything. Kita kerjasama dengan MUDA, MUDA time tu awal lagi. Kita pernah berbicara dengan Syed Saddiq. Dr Mathen (Nair), Dr Thanussha (Francis Xavier) sendiri ada dalam team pada waktu itu so bila nampak organised, makin ramai yang confident untuk join.

So kalau tanya saya secara peribadi, memang time tu kita kekurangan fighter betul-betul dalam kalangan doktor. Doktor ni memang dimaklumi kut sebagai pelajar yang baik, tak melawan, and then saya fikir disebabkan itulah penindasan itu berlaku. Dan alhamdulillah, ada orang macam Dr Mustapha Kamal. Masa tu dia di Sungai Buloh dalam COVID team jugak dan dia kata dia ambil semangat daripada protes-protes yang dia selalu join masa di universiti. Dia memang kita panggil kepala protes lah. Tapi untuk team-team, ahli-ahli, member-member lain, benda tu menjadi satu kegusaran. And then dua, tiga orang je yang bertahan dan kita cuba sebarkan maklumat yang betul. Sebenarnya, banyak rakyat tak dapat maklumat yang betul. So kita sebarkan, sebarkan, sebarkan sampai dia orang tahu oh, sebenarnya ini polisi yang tak sustainable.

Salah satu meme yang dihasilkan oleh Hartal Doktor Kontrak (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Bila keluarga melihat Syahidul mengambil langkah untuk protes dan kemudian resign terus daripada sistem, bagaimana tanggapan mereka? Adakah kawan-kawan doktor rasa simpati dan merasa membara untuk terlibat sama?

Pada mulanya, ni movement underground. Memang gerak kerja tu tak ramai orang tahu. Saya even tak bagi tahu family pun, walaupun memang kampung di Sik masa tu. So after resign, baru family betul-betul tahu saya antara salah seorang dalang dalam Hartal Doktor Kontrak. Hujung-hujung tu je saya baru masuk TV3 masa sehari atau dua hari sebelum Hartal Doktor Kontrak. Nampak muka saya tu, baru mereka tahu bahawa saya terlibat. Dan saya resign masa the day of the Hartal sendiri, so saya dah plan untuk lari daripada sebarang tindakan tatatertib.

Lepas daripada tu, memang dia orang merasakan macam satu kerugian, tetapi dia orang tak tahu sistem dah berubah banyak. Tanggapan family, tanggapan orang-orang tua kita, siapa kerja kerajaan selamat, sampai ke tua jamin mendapat pencen. Tapi tu tak berlaku kepada kami. Dan itu lah satu benda yang kerajaan selalu streskan, kononnya doktor ni tak bersyukur. Semua tu tak betul sebab sistem zaman senior-senior kami dulu dah tak sama macam kami. Sebenarnya, even senior-senior yang dah betul-betul dekat atas tu pun tak tahu sistem kontrak ni sangat-sangat teruk. Banyak hak yang dinafikan. Hak sambung belajar, hak untuk dapat cuti, gaji pun kurang daripada orang lain. Mereka tak tahu sebelum peristiwa Hartal Doktor Kontrak. Apa yang berlaku, everything yang kita buat, Alhamdulillah, saya merasakan bahawa itulah kejayaan sebenar. Bukan kita nak tonjolkan bahawa doktor ini radikal, doktor muda ini kurang ajar dengan kerajaan, tak. Yang penting, maklumat yang betul sampai kepada mereka dan tak ada apa yang kerajaan boleh sorokkan.

Boleh Syahidul kongsikan sedikit jaringan atau kelompok-kelompok yang terlibat di dalam Hartal Doktor Kontrak?

Pada waktu itu, banyak support yang kita dapat daripada aktivis. Kita sebenarnya pergi ke MUDA, and then kita pernah berbicara direct dengan Datuk Najib jugak, dan juga Dr Dzulkefly daripada A. Bukan kita nak tumpang mana-mana political party, tak. Cuma kita merasakan masa itu, cara politik ini adalah salah satu cara terbaik untuk kita bagi tahu rakyat masalah ini adalah masalah sejagat. Even Wan Ahmad Fayhsal pun kita pernah berbicara dengan dia dan dia bawa isu ni ke Tan Sri Muhyiddin. Dan juga Jaringan Pekerja Kontrak Kerajaan (JPKK), saya pernah berdiskusi dengan seorang pekerja cleaner daripada JPKK. And then saudara Arul daripada PSM. Dato’ Ambiga daripada Majlis Peguam dan SUHAKAM. Banyak lah yang membantu masa tu. Dan apabila kita tahu ada keterlibatan kawan-kawan aktivis yang membantu kita, masa tu dah mula yakin bahawa isu ni semakin difahami oleh rakyat. Termasuk juga Abang Zikri (Rahman) dengan Malaysia Muda antara orang-orang pertama yang approach kami masa Hartal orang tak tahu apa-apa lagi. So itu antara yang kami hargai, bantuan rakan-rakan aktivis.

Hospital Sultanah Nora Ismail, Johor (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Satu yang menarik dalam Hartal Doktor Kontrak ini adalah ruang yang digunakan untuk protes, iaitu di hospital sendiri dan juga di luar bandar kerana biasanya, protes hanya berlaku di Kuala Lumpur. Macam mana kawan-kawan gerakan Hartal Doktor Kontrak melihat hal ini?

Kalau ikut gerak kerja kami, kita boleh kata dalam masa sebulan [kita planning]. So daripada hujung bulan enam sampai nak ke bulan tujuh. Pada permulaannya, memang sambutan tu agak kurang. Biasanya, gerakan radikal tak blend well dengan doktor yang dikatakan nerd ni, tetapi kami tak berputus asa. Doktor ni dia celik, knowledgeable, tapi bab law memang sangat-sangat kurang. Antara benda besar yang paling saya bersyukur bila saya join movement ni adalah banyak kawan-kawan saya dalam movement ni sangat celik bab law. So dia orang terangkan ini sebenarnya tak salah, kita boleh buat ni. Dalam Perkara 10 dalam Perlembagaan Persekutuan, memang menjamin hak kebebasan bersuara untuk setiap rakyat Malaysia, dan apa-apa detail tentang cara kita bersuara itu hanya boleh ditentukan oleh hakim di dalam mahkamah.

Bila kita tunjukkan engagement kita dengan Dato’ Ambiga, and then daripada MUDA sendiri, saudara Lim Wei Jiet antara yang menawarkan khidmat peguam pro bono, and ada beberapa peguam lain lagi, mereka mula nampak isu ni adalah isu rakyat dan doktor-doktor ini berjuang tanpa memikirkan apa-apa imbuhan. Memang demi rakyat dan negara. Apabila rakan-rakan saya nampak keterlibatan peguam yang banyak menyokong, mereka mula berani dan mula mempertikaikan sebarang tindakan tatatertib kerana jelas, ianya masalah yang sudah membarah lama. Kalau bukan sekarang, kita mungkin dah tak dapat peluang ni. Sebenarnya, dalam group jaringan kontrak kami sendiri dalam Facebook, Telegram, WhatsApp, memang kita membincangkan in case kalau polis tangkap, apa prosedur dia dan apa yang perlu dilakukan semua. So benda tu menyebabkan rakan-rakan saya menjadi berani.

And then, apabila 26 Julai berlaku, sehari, dua hari selepas itu, memang banyak kertas siasatan dibuka. And then kebetulan 27 Julai tak salah saya, hari pertama Parlimen dibuka selepas COVID so isu ni menjadi isu yang hangat diperdebatkan dalam Parlimen. Antara yang kuat mempertahankan saya ingat pada masa itu, Dr Dzulkefly sendiri, saudara Saifuddin Nasution. Dalam hansard Parlimen tu ada disebut mana-mana doktor yang menyertai Hartal Doktor Kontrak takkan diambil tindakan oleh Menteri Kesihatan pada waktu itu. So itu salah satu kejayaan kami lah sebab daripada segi law pun, kami tak buat apa-apa kesalahan. Kita berkumpul walaupun dalam masa COVID dengan menjaga penjarakan dan kita menyatakan satu yang jelas bahawa polisi ini polisi yang tak boleh sustain lama dan merugikan rakyat. And then pihak polis sendiri, after kertas siasatan dibuka tu, NFA lah. No further action.

Ada lah beberapa yang mengancam tindakan tatatertib [tapi] sebenarnya, tindakan tatatertib ni dia bukan satu prosedur yang senang. Nak dakwa doktor apa semua tu, dia ada proses dia. And then, kalau kata kita punya superior dekat hospital tak bawak benda tu sehingga peringkat atasan, kita akan stop kat situ je. So doktor-doktor kebanyakan tak faham tatatertib ni bukan pap kena, terus kena buang kerja dan kena tarik lesen doktor. Even memang sampai sekarang, tak ada siapa pun yang join mass protest tu dikenakan tindakan yang sangat-sangat dahsyat. Kita telah di-portray-kan oleh kerajaan dan NGO pro-kerajaan bahawa kita nak buat keganasan sebelum berlaku Hartal Doktor Kontrak ni, so bila itu tak berlaku, golongan yang awalnya menentang kita memuji pulak. Rupanya, benda ni boleh berlaku dengan cara aman di seluruh dunia tanpa disangka-sangka.

Di dalam kalangan teman-teman doktor ataupun gerakan Hartal Doktor Kontrak sendiri, mesti ada percanggahan pendapat jugak. Antaranya, berkenaan melanggar Hippocratic Oath. Gerakan ni melibatkan ramai orang di ruang serta risiko yang berbeza, so macam mana percanggahan itu dibincangkan?

Kalau ikut konsepnya, Hippocratic Oath itu antara modal yang besar dan itu sendiri digunakan oleh DG pada masa tu. Dekat-dekat nak hari Hartal Doktor Kontrak tu, DG bersuara tentang Hippocratic Oath. Kita agak kecewa sebab kita sendiri approach DG tapi tidak dilayan. And then dekat-dekat nak hujung tu, dia jelas melawan kita walaupun anak DG sendiri sebenarnya ada dalam kalangan doktor kontrak. Tapi saya tak salahkan dia 100% sebab DG patuh setia dengan government of the day. And then dia orang lama lah, so mungkin dia sendiri tak jelas dengan isu yang berlaku. So Hippocratic Oath antara benda yang besar dimainkan.

Gerak kerja kami daripada awal, kalau ikut perbincangan daripada awal-awal hujung bulan enam tu, kita memang sebenarnya nak buat betul-betul mass walk out. Dia bukan berkumpulan. Maksudnya, semua doktor kontrak tinggalkan setiap department yang kita kerja dan jalan balik terus, tak datang [balik]. Itu plan asal. So apabila semakin ramai yang join and then kita berbincang balik, kita cakap benda ni akan backfire kalau betul-betul ada orang meninggal dunia disebabkan kita tinggalkan. So benda tu diolah semula. Kita plan balik macam mana nak bagi nampakkan macam radikal, tapi dia tak semestinya betul-betul radikal.

So kita pun plan SOP, masa tu memang kita keluarkan satu guideline SOP. Kalau ada polis provoke jangan layan, angkat placard je tunjukkan. So kami selaraskan placard tu dalam dua, tiga template yang sama untuk menunjukkan kesatuan. Di satu Malaysia, kita bersatu dan berpakat. Macam-macam lah masa satu. Kami doktor kontrak, Hartal Doktor Kontrak, we are your future specialists. Tu antara SOP yang kami gagaskan ketika itu. Selain menjaga pergerakan, department-department kritikal macam kecemasan, ICU, kalau tak cukup orang, stay. Kalau ada senior yang cover, baru turun mass walk out. And then mass walk out tu sendiri tak berlaku secara per se lah, secara definition. Sebab saya ingat yang betul-betul jelas, yang betul-betul nampak keluar berjalan di sekitar kawasan hospital ialah Hospital Sungai Buloh dan HRPB (Hospital Raja Permaisuri Bainun) Ipoh. Kebanyakannya duduk dekat kawasan luar dan bergambar. Masa tu, kita pun bagi tahu dekat media sebab kita nak sampaikan maklumat kepada semua hospital terlibat dan kita gagaskan memang satu SOP yang clear. Ada kawan-kawan kita yang from the beginning tak confident, tapi bila nampak kita buat step-step tu, dia orang tahu individu yang menggerakkan [movement] ni memang serius. Ambil lawyer, buat SOP. Dan bila dia orang sedar benda ni tak terlalu radikal, so ramai-ramai join situ.

Pegawai perubatan memegang placard di Hospital Sungai Buloh (Sumber: Zikri Rahman)

Itu satu benda yang menarik jugak lah. Daripada awal-awal, kita memang nak betul-betul radikal. Sampai satu tahap, kita perkemaskan SOP kita sampai benda tu diterima oleh doktor dan rakyat sendiri, dan benda tu nampak [jelas]. Sebenarnya mass walk out atau mass protest ni, kalau di negara-negara Western, benda ni biasa. Tapi disebabkan, saya tak tahu lah, kita punya Malaysian culture yang tak menerima secara direct benda ni, so dia menjadi banyak halangan. Dia orang cakap kita bekerja bukan untuk negara tapi untuk duit, untuk gaji. Sebenarnya tak, bukan sebab tu. So kita banyak juga mengambil data, mengambil kiblat dengan negara Western. Selalu doktor yang buat protes ni, dia orang free speech kan. UK, Ireland, dan masa tu ada jugak Vietnam, so kita ambik iktibar di situ macam mana kita nak perkemaskan SOP.

Syahidul sebut tadi mempelajari teknik kemaskan SOP dan sebagainya. Adakah teman-teman di dalam Hartal Doktor Kontrak ada hubungi kawan-kawan di gerakan doktor luar negara?

Kita ada network dengan overseas punya grad. Mereka Malaysian yang bekerja di luar dan saya ingat yang paling attach dengan kita adalah daripada Australia. Kita berdiskusi dengan dia orang dan even salah seorang doktor [warga Malaysia yang bekerja di Australia] terlibat secara langsung dalam kita punya fight dan menunjukkan solidariti. Pada hari yang sama, dia orang berkumpul menunjukkan placard dan menyebarkan benda tu di social media bahawa sokongan sebenarnya meluas.

Yang hakikatnya, Malaysian yang pergi ke oversea adalah mereka yang sudah kecewa dengan sistem ni. Mereka sudah letih dan penat untuk melawan, so akhirnya mereka lari dengan cara begitu. Tetapi, apabila ada satu usaha daripada rakan-rakan di Malaysia untuk melawan polisi ini, itu menggembirakan mereka. Apa yang mereka gagal untuk buat dan mereka, bukan saya katakan lari lah, mereka mencari green pasture yang lebih baik. So disebabkan itu, yang daripada oversea tu sebenarnya yang lebih menyokong sebab mereka boleh bandingkan polisi di Western country. Walaupun mereka ada jugak protes sampai dah dianggap perkara biasa, tapi polisi mereka still better daripada kita. Even salary bulanan mereka banyak daripada Malaysia. So kita persoalkan why dekat luar boleh, tapi dekat sini kerja lebih masa, tetapi balasan tak setimpal. Why? Benda tu lah yang tak berani dilawan oleh doktor selama mana sistem tu diperkenalkan sehingga kita ditindas. Sampai satu tahap, bila kita nampak COVID ni, kita betul-betul dipergunakan tanpa apa-apa balasan setimpal.

Doktor ada persatuan mereka sendiri, tetapi tidak ada union. Boleh Syahidul kongsikan sedikit tentang siapa entiti-entiti ini? Adakah dengan membentuk kesatuan ataupun satu bentuk organisasi yang lebih demokratik akan membantu isu ini?

Ada Malaysian Medical Association (MMA). Memang dia orang antara yang lantang memperjuangkan daripada awal 2016, tapi along the years, kita nampak dia orang punya approach semakin soft dengan kerajaan dan benda tu seolah-olah dipermainkan. Padahal kami doktor-doktor kontrak yang di bawah ini merasakan beban. Semakin lama, kerja semakin banyak. And then after COVID, makin teruk dilayan dengan shift yang tak cukup orang semua. Daripada 2016, MMA memperjuangkan betul. Dia orang pun dah expect benda ni akan problem, tapi kita tak nampak satu kesungguhan daripada dia orang dan itu antara yang mengecewakan lah. Persatuan doktor sendiri sebenarnya ada banyak tapi tak ada betul-betul yang bersatu. Dan saya pun tak katakan Hartal Doktor Kontrak ni menyatukan semua doktor, tak. Mungkin sebab golongan profesional macam doktor ni ego dia tinggi sangat kut so dia orang tak nak bersatu dalam payung yang sama. So apabila kita menyaksikan MMA pun tak dapat buat something yang memberi kesan kepada kerajaan, masa tu lah kita decide untuk membentuk Hartal Doktor Kontrak. Ia sebenarnya unofficial movement je tapi kind of diterima oleh kerajaan. Even kerajaan pun sampai sekarang, any issue yang kontrak bangkitkan, yang kecam tu kecam lah tapi dia orang akan ambil maklum dan dia orang akan teliti. Sebenarnya, itu yang kita nak.

Saya boleh katakan gerak kerja MMA ni, dia orang selalu memberi alasan macam ni. Masa tu kita politically unstable-lah kita Ini secara secara mudahnyalah saya cerita—apabila berlaku pertukaran PM dan pertukaran polisi, dia orang kena restart over again. And then, bila government bagi jaminan kita akan meneliti, menilai, membentuk jawatankuasa semua, dia orang pun okay apa semua, and then bertukar government semula. Dia orang cakap kita perlukan masa untuk terangkan benda yang sebenar dekat government baru, so benda tu tak selesai. Padahal kita merasakan bahawa dalam tempoh empat ke lima tahun tu, mereka ada adequate time untuk buat perkara itu dan mengatakan bahawa masalah ini serious. Yang menanggung bebannya adalah doktor-doktor kontrak, tapi orang-orang dalam MMA sendiri adalah orang-orang yang bukan doktor kontrak. So kami merasakan mereka tak faham betul-betul macam mana penderitaan kita, so kita decide untuk gerakkan movement. Walaupun mula-mula diperlekehkan kerana katanya kita doktor junior, tetapi akhirnya sampai sekarang, senior-senior yang bagus telah menyokong kita sebab orang nampak apa yang dipredict oleh kebanyakan doktor tu betul. Bila polisi tak jelas, makin ramai doktor resign, sekarang baru nak bagi jawatan tetap. Tapi dah ramai yang resign, so kerugian itu kepada negara.

Hospital Haji Ahmad Shah, Temerloh, Pahang (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Adakah doktor senior sebenarnya sedar dan menyokong hal doktor kontrak ini?

Isu senioriti dalam kedoktoran ni pun quite sensitif. Macam-macam lah dia orang cakap, poyo dan sebagainya. Sebab bukan daripada zaman dia orang, so nak [support] 100% pun macam saya cakap DG tadi, kita berbeza generasi. Generasi mereka adalah generasi yang mendapat kelebihan sepenuhnya daripada kerajaan dan mereka sudah selesa di tempat itu. Mereka tidak perlu memikirkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh kita golongan-golongan muda. Saya tak katakan ini masalah doktor sahaja, ini masalah semua sejagat berhadapan dengan orang-orang yang lebih tua yang kurang faham. Tetapi inisiatif yang kita ambil, kita tak menjadikan mereka fokus untuk kita melawan time tu, sebab kita target untuk kerajaan melakukan sesuatu. Ada lah di media sosial berperang dengan senior dua, tiga orang tapi benda tu side (tidak penting).

Saya pun sendiri tak tahu kalau saya jadi senior satu hari nanti, saya akan jadi senior macam mana dengan perbezaan generasi yang ada sekarang, tetapi saya mengharapkan saya sendiri tak menjadi seperti mereka. Banyak usaha-usaha pelecehan daripada pengarah hospital sendiri untuk menggagalkan Hartal, tetapi benda itu kita take as a challenge. Memang daripada start Hartal Doktor Kontrak ni, kita expect culture [penjawat] awam kita. Sentiasa kami menurut perintah, kami sedia berkhidmat, kami sedia membantu. So naratif tu lah yang dilawan oleh Hartal, menyebabkan banyak penentangan yang berlaku. Memang kita dah ready.

Ada sesetengah kawan kita pada waktu itu, saya boleh cakap minoriti lah dalam kalangan doktor muda sendiri, mereka lebih mengambil role as tunggu dan lihat. Kami panggil sebagai freeloader lah. Tapi sebenarnya tak banyak pun, lebih banyak yang berusaha untuk membantu sama-sama so itu salah satu benda yang kami sendiri tak sangka. Rupanya ramai yang bersetuju dengan gerakan yang kita bawak ni, cuma kita tak betul-betul kumpul, kita tak betul-betul push untuk buat, so kita tak tahu. Bila kita buat, baru kita tahu sebenarnya benda ni boleh dilakukan. Pedulikan apa yang senior cakap, pedulikan apa pengarah cakap, dipanggil pun ke pejabat, pandai-pandai lah goreng. Saya sendiri ada seorang kawan di Hospital Sultanah Bahiyah, dia antara yang lead movement yang berlaku di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Dia dipanggil ke pejabat pengarah and then dia sendiri cerita kat saya, tak ada apa pun. Dia orang sekadar nak tanya apa semua. And then dia pun dah resign dan buka klinik sendiri. So saya nak bagi tahu, ketakutan sebenarnya daripada diri kita. Kalau faktor luar, faktor senior apa semua tu kita boleh lawan kalau keinginan dan jati diri kita untuk melawan sistem yang rosak ini betul-betul kuat.

Bila Syahidul masih tengah belajar pada tahun 2016, memang dah sedar ke bahawa polisi doktor kontrak ni akan membawa masalah kalau tak berubah?

Kalau betul-betul 2016 tu, saya masih dalam pertengahan pembelajaran. Saya tahun lima. Saya belajar di Ain Shams University, Egypt. Macam saya bagi tahu tadi, saya minat politik dan saya selalu ikut perkembangan politik Malaysia. Egypt pun masa tu ikut jugak, tapi lebih banyak ikut yang Malaysia. Social media pun dah berkembang masa tu. Kita tak ada TikTok lagi tapi Facebook semua antara yang kita gunakan sebagai media utama. Memang saya ikut rapat. Kita boleh katakan ada dua hearsay lah waktu itu. Ada satu yang mengatakan bahawa doktor terlalu ramai, sebab tu polisi ni perlu dilakukan. Yang kedua adalah yang mengatakan bahawa polisi ini tak sustainable dan satu masa nanti, dia akan runtuh kalau kita nak teruskan tanpa apa-apa projection yang jelas.

Sejujurnya tanya saya masa saya medical student tu, kita di oversea so kita tak tahu hakikat yang berlaku di satu Malaysia. Kami sendiri ingat perkara berkaitan doktor dah terlebih tu betul, rupanya kami silap. Doktor tak cukup tapi polisi ini dibuat. We are going the opposite way. Doktor tak cukup tapi dikontrakkan. Apabila saya masuk sendiri bekerja 2019, baru saya tahu sebenarnya kita sangat kekurangan doktor dan polisi ini menjerat balik KKM. Dan KKM daripada yang selalu kita banggakan sebagai antara model kesihatan terbaik seolah-olah move backwards dua tiga step ke belakang dengan sistem ini.

So tidak keterlaluan saya katakan kalau tak ada Hartal Doktor Kontrak ini dan ahli-ahli doktor dalam fraterniti kami hanya berbincang dalam kalangan kami je, takkan ada apa-apa perubahan ke depan. Saya tak katakan benda ini 100% mengubah suasana kedoktoran di Malaysia, tapi sedikit sebanyak kita berusaha dan yang saya nampak, kejayaan lah sampai sekarang. Dia satu kejayaan.

Bagaimana suasana pada d-day dan hari sebelum Hartal?

So [pada hari Hartal], time tu pukul 11 pagi. Dr Mustapha Kamal sendiri, dia berserah. Masa tu kami banyak bergerak dalam group Telegram and then dia macam kind of domino effect. Ada satu hospital post gambar dia orang solidariti, pap semangat tu transfer. Dia orang sebenarnya dah prepare placard semua tapi takut. Tapi melihatkan kawan-kawan ada yang berani, ramai-ramai semua dah buat walkout dekat seluruh kawasan Hospital HRPB. And then saya sendiri dekat Sik buat walkout yang kecik. Kalau ikut pengalaman peribadi, masa tu polis semua datang betul-betul. Hospital yang sekecik Sik tu pun, polis datang. And then saya sendiri, sambil-sambil saya prepare untuk resign, sambil-sambil saya prepare untuk buat Hartal ni, dia bukan sesuatu yang mudah lah. Tapi kita bangga sebab kawan-kawan kita percaya dengan kita. Itu satu yang saya sangat-sangat appreciate dalam fraterniti. Saya boleh katakan ia hari yang bersejarah untuk para doktor yang bangkit berani melawan sistem yang berat sebelah dan tidak adil ini.

Memegang stethoscope untuk solidariti di Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Selepas daripada itu, bila kita buka social media, even dekat Sabah, tak ramai yang join sebab ada sekatan. Ramai sebenarnya nak join, tapi dekat last lap tu, ada specialist yang menghalang. So ada dua orang doktor perempuan yang berani daripada Sabah berjalan keluar sedikit daripada kawasan Hospital Queen Elizabeth tu dan dia orang menunjukkan placard. Benda tu menjadi simbolik yang kuat, seolah-olah macam biarlah seluruh dunia menghalang, tapi kami tetap suara kami bahawa ini suara kebenaran. Benda tu menjadi something simbolik bahawa kalian tekanlah macam mana pun, tapi kebenaran akan tetap terzahir pada akhirnya. So pada waktu itu, itu adalah salah satu kejayaan lah.

After that, kita sendiri bagi tahu dekat media. Kita ada network dengan media juga. Ada antara orang yang kuat dalam journalist dan merangka press conference saya sebelum hari Hartal, menyebabkan semua stesen TV mengambil maklum dan semua wartawan bersedia di hospital. So itu sedikit sebanyak memberi semangat kepada rakan-rakan saya. Wartawan turun, kita tunjukkan solidariti pada dunia bahawa kita satu hati, satu suara bawak benda ni, dan benda ni bukan benda yang aneh, bukan benda yang boleh disembunyikan lagi. So menarik pada hari D-Day tu, banyak bantuan daripada kawan-kawan media, aktivis sendiri. Nadia [Khan], seorang penulis buku, dia antara yang kuat support kita lah.

So D-Day tu, saya boleh katakan usaha kita selama sebulan, bukan semata-mata kami. Tawakal apa semua betul, tapi SOP dan juga perancangan yang agak teliti kami buat menyebabkan rakan-rakan kami yakin bersedia untuk turun. Kami menunjukkan kita membawa satu suara yang sama bahawa sistem ini perlu diperbetulkan.

Ada satu isu yang agak besar berlaku di MAEPS Serdang di mana polis cuba tangkap ataupun cuba panggil mereka yang terlibat dalam Hartal untuk bagi keterangan. Adakah teman-teman gerakan Hartal Doktor Kontrak menerima apa-apa gertakan atau ugutan daripada polis?

Sebab bila kita buat mass protest ni, dia benda yang kita dah plan sebulan. And then bila semakin hampir dan kita buat countdown, benda tu dirasai oleh semua authorities atasan hospital dan mereka memaklumkan kepada pihak berkuasa. Macam saya bagi tahu tadi, kita tak salahkan mereka dan kita expect benda tu berlaku. Dr Mustapha Kamal sendiri antara orang yang berpengalaman dan dia bagi tahu macam mana nak deal. Kita takkan deal secara kurang ajar, kita tahu mereka menjalankan tugas. Dan benda ni sebagai satu mesej jugak bahawa kita bukan radikal yang pure radikal, kita hanya bawak satu suara. Dia menjadi sampai macam ni disebabkan oleh suara kita didiamkan selama 5 tahun daripada 2016 sampai 2021, so ini adalah harinya.

Ada kertas siasatan dibuka tapi kebanyakannya NFA. Even ada polis ambik [keterangan], dia orang tak teruskan siasatan sebab tak ada basis untuk teruskan. Yang di MAEPS, salah satu yang jadi isu masa tu ialah MAEPS COVID punya center and then wartawan masuk ke dalam MAEPS. [Perkara itu] dikatakan dalam akhbar. So itu menjadi counter statement [bagi pihak polis] bahawa [mereka] tak nak cari pasal dengan doktor, tetapi sebabkan wartawan masuk ke dalam tempat kuarantin yang tak sepatutnya masuk, so itu menjadi alasan. Saya pun tak ikut secara jelas. Yang saya tahu, mereka yang berkhidmat di MAEPS disoal siasat ramai daripada malam sampai ke tengah pagi, dan kes tu pun jadi NFA. Pada waktu itu, ada rumours mengatakan bahawa pengarah COVID di MAEPS sendiri yang membuat laporan polis menyebabkan polis turun, tetapi dinafikan oleh pengarah tu. Selepas tiada apa-apa tindakan, so benda tu pun habis setakat itu.

Saya sendiri tak kata salah polis apa semua, mereka juga melakukan tugas sama seperti kita dan kita membuktikan kepada mereka bahawa tiada keganasan berlaku seperti yang dimomokkan oleh pihak-pihak yang berkenaan sebelum itu. Dan kita berjaya buktikan kepada mereka bahawa demonstrasi ini adalah demonstrasi aman yang betul-betul aman, dilakukan oleh intelektual untuk membawa satu suara yang jelas kepada kerajaan.

Hospital Selayang, Selangor (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Sewaktu COVID, doktor-doktor cukup sibuk dan hampir mustahil untuk bertemu secara fizikal. Jadi bagaimana teman-teman di dalam jaringan Hartal Doktor Kontrak dapat mengekalkan momentum?

Ada satu istilah tu kita panggil YOLO (you only live once). Kalau bukan hari ni, kita dah tak ada chance lain dah. Dalam movement sendiri dan jaringan-jaringan dengan kawan-kawan yang kita buat, ada yang akan selalu ignite balik. Antaranya ialah Dr Mustapha Kamal. Sebenarnya momentum di pertengahan tu dah quite down, and then semasa nak ke 26 Julai tu, ada beberapa isu yang kita bawak balik. Ada beberapa member kita dalam movement sendiri share-kan surat berhenti. Saya resign pada hari kejadian Hartal dan surat saya viral juga selepas itu. Tapi ada dua, tiga orang member lain yang mengorbankan [diri dengan meletakkan jawatan]. Tapi bukan lah dengan satu pemikiran singkat, dia pun dah plan lama. Kawan saya ni bekerja di HTAR (Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang), salah satu hospital yang sibuk. Memang dia sangat-sangat burnt out dan kita merasakan bahawa ini boleh dijadikan satu bahan isu untuk kita ignite balik semua semangat kawan-kawan. Masa tu, kematian banyak disebabkan COVID. Semua orang takut, semua orang berselindung, duduk di rumah, tak keluar. So [disebabkan] benda-benda tu, ramai orang mengikuti di social media, secara tak langsung membawa satu keadaan yang memang orang faham oh, doktor-doktor ni memang tengah struggle disebabkan oleh polisi ni, tambah-tambahan dalam zaman COVID ini.

Kalau nak dikatakan pertemuan tu, kami sejujurnya tak ada satu pertemuan fizikal. Memang kita meet online and then kita rangka masa tu, and macam biasa kita ada group WhatsApp khas untuk bergerak. Saya boleh katakan peranan social media lah yang banyak, Twitter dan Facebook. Kita ada buat Instagram jugak tapi sekarang dah tak aktif sangat sebab admin pun dah tak ada. Yang betul-betul bergerak sehingga sekarang, Facebook dan Twitter. So kita plan digital melalui conversation online, and then kita proceed dengan kita punya plan apabila telah disetujui. Memang kadang-kadang ada jugak salah step. Kita memang discuss dulu benda ni patut post ke tak, public akan marah ke tak. Dan antara cabaran jugak, ada beberapa kelompok lain yang lebih radikal daripada kami dan bergerak dalam social media dengan bahasa yang lebih kasar. Kami at least maintain professionalism, tak ada bahasa kasar, tak ada f-word semua. Memang kita lakukan dalam rangka. Kalau apa-apa post kita pun, post seolah-olah menyerang tapi dengan bahasa yang masih lunak sebegitu. So itu prinsip kita supaya gerakan kita tak disalah tafsirkan oleh public, sebab kita tahu target kita juga adalah public. Kalau kita berkasar dan kita menunjukkan radikal tu betul-betul radikal, memang kita tak dapat sokongan yang jitu.

Saya juga nak kongsikan bahawa semakin menghala ke 26 Julai, sebenarnya memang betul-betul banyak ugutan. Ada yang cakap SB, polis and then pengarah sendiri bagi ugutan, so ada yang terkesan. Tapi ramai yang apabila kita bagi tahu balik benda ni boleh buat, jangan risau, dia orang tak akan boleh ambil apa-apa tindakan yang drastik, so last sekali proceed. Ambil nama tu sekadar ambil nama je lah, tak ada apa-apa pun berlaku after that. Memang setiap satu ugutan tu, Dr Mustapha Kamal bagi tahu simpan any WhatsApp conversation, any evidence yang menunjukkan mereka mengugut kita sebab kita boleh gunakan benda ni dalam court case. Kalau betul-betul nak fight dalam court sendiri pun, dia orang akan spend masa yang lama nak dakwa kita, so kita tahu benda tu no point. Tapi kita bersedia dengan sebarang kemungkinan, sebab tu kita ambil semua lawyer pro bono dan kita bekerjasama dengan Dato’ Ambiga sendiri untuk perkara-perkara ni. So saya boleh katakan Dr Mustapha Kamal membentuk satu team yang quite strong pada waktu itu sebab dia betul-betul well-versed tentang law Malaysia. Itu salah satu benda yang penting lah. Kita buat mass protest yang walaupun tak turun betul-betul, kita bukan buat macam tu je. Kita ada basis dan kita ada knowledge untuk counter balik any backlash yang kita terima after that.

Klinik Kesihatan Kampung Pandan, Kuala Lumpur (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Apakah peranan Syahidul sendiri dalam gerakan ni? Macam mana struktur dan pengagihan tugas tu berlaku?

Pengagihan tugas tu ada dan Dr Mustapha Kamal even buatkan satu blueprint. Macam mana plan kita pada first week, pada second week, pada third week. Selalu any press statement yang kita buat, kita bincang bersama so benda tu berlaku accordingly lah. Kita tak boleh expect week satu, dia akan jadi smooth macam kita plan. Mesti akan ada benda yang tak disangka. So contoh, ada isu yang dia orang counter, kita counter balik.

Saya sebenarnya tak suka sangat cerita, tapi saya orang yang buat account Facebook dan account Twitter tu. Tapi saya sekarang bukan admin dia lah, saya gerak di luar. Masa first-first kita start, memang flame dia kecik dan tak ada yang betul-betul semangat, tapi saya punya mind mengatakan bahawa saya nothing to lose. Kita pun mula-mula takut jugak. Nanti kalau kena tahan, dia orang ambik phone kita dan dia orang check satu-satu siapa lagi ahli group ni semua kan. Tapi sampai sekarang pun, orang tak tahu secara detail siapa sebenarnya [di belakang tabir Hartal] dan kita pun tak plan nak bagi tahu sebab fokus kita adalah nak bawak suara. Kita bukan nak fokus kepada individu. Tetapi secara peribadinya, peranan saya banyak membalas any backlash sama ada daripada public ataupun daripada autoriti sendiri berdasarkan social media. Saya admin Facebook pada waktu itu dan Dr Mustapha Kamal selalunya akan bagi isi apa yang kita nak buat dalam press statement, apa yang kita nak buat dalam post, dan saya mencantikkan bahasa. Saya memang agak minat bahasa. Malay language lah, English saya kurang sikit karangan-karangan ni. Dalam sebulan after kita Hartal, ada press statement daripada KSU waktu itu yang sekarang telah dipecat, dan saya yang buat statement counter balik. Alhamdulillah, di-share oleh ramai dan ramai yang bersetuju dengan statement tu.

So bagi saya, benda ni penting. Soft skill dalam kalangan doktor. Yes, kesibukan tugas. Memang masa tu pressure. Even saya kena COVID waktu on call, saya katakan benda tu blessing in disguise. Masa tu, kuarantin pun still lama. Hujung-hujung tu, saya bagi quite 100% untuk Hartal. Kalau kawan-kawan lain tak sempat, kita faham lah. Kita dah lah tak pernah bertemu secara fizikal, hospital lain-lain. Apabila mereka tak sempat, kita cover and then kita guide balik nak buat macam mana. Walaupun betul-betul core member tu tak ramai, tapi semua memberikan peranan. Masa tu dalam lapan ke 10 orang tak salah saya. Ada yang in charge Twitter, ada yang in charge admin, ada yang buat artikel, ada yang jadi jurucakap. Salah seorangnya, Dr Mustapha Kamal sendiri lah. Blueprint dia tu quite clear apa yang perlu kita buat. So di situ, kita pun semakin yakin walaupun tak ada pengalaman. Saya cakap aku sedikit sebanyak okay boleh mengarang, so aku try mengarang. Orang tak perlu tahu pun siapa aku, aku type as admin masa tu, tapi apa yang penting adalah isi yang aku nak bawak. Dan most of posting kita masa tu memang diterima orang. Even kita buat countdown, ada seorang pembuat poster. Itu pun soft skill yang bagi saya penting lah. Apa yang kita dah kuasai sebelum kita jadi doktor tu, ia sangat-sangat membantu.

Hospital Tampin, Negeri Sembilan (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Mungkin keadaan yang memaksa untuk sama-sama berserta, tetapi bagaimana pengalaman bekerja dengan orang yang kita tak pernah kenal dan yang tak tahu pun apa skill set yang dia ada?

Itu pengalaman yang unik bagi saya. Kalau nak di flashback-kan, masa saya mula-mula masuk dalam core team, kita orang buat first meeting. Perjumpaan pertama itu untuk kita kata create a bond lah. Saya sendiri masa tu pakai mask sebab saya tak nak orang kenal muka saya. Takut-takut dan junior lagi sebenarnya. After saya tengok dalam first meeting tu, memang semua ada semangat dan tujuan yang jelas, then saya bukak. Sebab semua tak pakai mask, saya seorang pakai mask masa tu, saya bukak dan saya offer apa yang saya boleh bantu. And then, apa yang kurang ialah tak ada orang yang manage [social media] so Dr Mustapha bagi satu role kat situ, saya cuba buat. Sebetulnya, saya kenal seorang je kawan saya dalam Hartal masa tu yang tarik saya masuk dalam core team. Yang lain-lain semua saya tak kenal. Saya dalam anggota kelapan atau kesembilan yang betul-betul join dalam team, sebelum-sebelum tu dah ada dah [ahli-ahli lain]. Apabila kali pertama kita deal, bond tu memang diwujudkan oleh keadaan masa tu.

Kita buat banyak kali meeting secara virtual, dan Dr Mustapha terangkan apa step lepas tu, apa kemungkinan yang kita akan hadapi, siapa yang kena buat ni, siapa yang buat tu. So saya merasakan kepimpinan Dr Mustapha Kamal tu satu yang terpuji untuk something yang kita tak kenal lama dan kita create dalam masa sebulan. Masa tu pun dia on the brink of resigning. Dia sama jugak nothing to lose, so dia buat [Hartal]. Kalau tanya saya, satu pengalaman yang unik lah bekerja dengan orang yang kita baru kenal. Tetapi ada leadership yang tumpat dan jitu dalam diri Dr Mustapha Kamal itu yang menjadi titik tolak dan perubahan untuk benda yang impossible jadi possible.

Syahidul sebut tentang aktif di Facebook dan Twitter, dan gerakan ni secara tak langsung sebenarnya berlaku di social media dari segi penyebaran dan sebagainya. Adakah ada perbezaan tanggapan ataupun persepsi berdasarkan dua demografi yang bermain Facebook ataupun Twitter?

Sangat berbeza. Saya sendiri secara peribadi tak pernah main Twitter. Saya bukak Twitter hanya selepas ada Hartal Doktor Kontrak dan sampai sekarang saya ikut, tapi tak pernah post apa-apa pun. Perbincangan dia menarik, tapi perbezaan demografi dan budaya antara Facebooker dan Twitter tu sangat jelas. And then, cara kita post kat Twitter dengan cara kita post dekat Facebook sangat-sangat berbeza. Kita deal dengan millenial banyak di Facebook [so] ayat kita tak boleh terlalu tajam. Kalau tidak, memang akan dikecam. Tapi berbeza dengan Twitter. Bahasa mudah dia, siapa nak main Twitter kena kental. Saya mula-mula bukak Twitter, saya terkejut dan saya tak bukak dalam jangka masa seminggu, dua minggu, and then baru saya bukak balik sebab nak dapat input apa yang admin buat. Masa awal-awal tu, saya buat account Facebook dan Twitter sebab Dr Mustapha Kamal mintak buat. Dia nak tengok siapa yang berani. Saya tak kata saya berani, tapi saya katakan kenapa tak ada orang buat? Mungkin takut nanti rekod masuk dalam phone semua.

Boleh Syahidul kongsikan sedikit refleksi terhadap gerakan Hartal Doktor Kontrak? Adakah dia mempengaruhi Syahidul sendiri sebagai seorang individu?

Refleksinya, saya just nak tekankan satu lah: berani bersuara. Itu adalah asas. Kalau tengok dalam fraterniti kami sendiri, ia satu fraterniti yang dari segi politikalnya nampak sangat lemah. Sebelum daripada Hartal sendiri, kami tak dapat bersuara. Mungkin kesibukan kerja tu menyebabkan doktor-doktor tak nak involve dalam social media, tapi hakikatnya, benda tu memakan diri. Saya sendiri merasakan kita diperkotak-katikkan. Dan macam saya cakap tadi, COVID ni boleh dikatakan blessing in disguise. Dia something yang tak menyeronokkan, kita tak happy dengan ramainya rakyat kita mati semua. Tapi untuk kami, benda ni menjadi satu titik tolak di mana kita sedar bahawa kalau kita tak betul-betul bersuara dan kerajaan nampak kita lemah—ni bukan polemik nak melawan kerajaan, ini hak pekerja sendiri.

So kesimpulannya, berani bersuara. Protes bukan something yang kotor, protes bukan something yang jijik, protes bukan something yang kita katakan tak baik. Ada sampai satu masa, bila deal di meja rundingan gagal, ini adalah cara terakhir untuk kita bawa suara kita untuk bagi tahu benda ni kebenaran. Kalau benda ni tak ubah, yang menanggung derita bukan anda, bukan saya, tapi kita semua.

Antara placard-placard di Hospital Shah Alam, Selangor (Sumber: Facebook Hartal Doktor Kontrak)

Lagi satu soalan sebelum kita akhirkan wawancara ini. Demografi mereka yang terlibat dengan Hartal Doktor Kontrak daripada latar belakang yang berbeza. Syahidul sendiri ada mention pasal kita semua bukan orang senang secara ekonomi. Bagaimana faktor ni memberi pengaruh terhadap gerakan ini?

Merujuk kepada saya punya talk sebelum ni, sebenarnya saya tak suggest pun untuk orang tengok sebab bersifat peribadi dan itu antara yang Dr Mustapha Kamal tak berapa gemar. Talk tu sepatutnya saya bercakap tentang Hartal, tapi saya menyebut tentang peribadi saya dan purpose utama saya join Hartal time tu. Saya pernah katakan dalam talk tu berkenaan dengan golongan yang bukan senang menjadi profesional dan purpose utama mereka adalah untuk membantu rakyat. Kita berjaya pada awalnya menaikkan taraf hidup orang-orang yang bukan senang. Contohnya, seperti saya lah. Kita menjadi doktor dan kita berhasrat untuk merawat orang-orang yang kita kenal daripada kecik. Perkara itu sepatutnya diraikan dengan baik oleh kerajaan.

Apabila mereka memberikan pelbagai biasiswa daripada peringkat awal, sepatutnya golongan-golongan ni perlu di-retain. Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya dan itu satu yang mengecewakan lah. Kita belajar betul-betul teruk and then apabila masuk pekerjaan, kita seolah-olah dibuang dan kita tak faham sistem ni sistem apa sebenarnya. Kalau tak nak retain kita, untuk apa kita berjuang bermati-matian masa pembelajaran dulu untuk menjadi seorang doktor?

Ni saya tak kata secara spesifik hanya doktor lah, sama jugak [untuk profesion-profesion] lain [seperti] cikgu [contohnya]. So perkara itu menjadi salah satu masalah yang besar dalam arus kepimpinan dan arus politik negara kita. Kita gagal memahami denyut nadi orang-orang di bawah sendiri. Kena reflect balik lah ke mana polisi yang sebegini untuk dibawa sebenarnya. Pelbagai bantuan diberikan pada peringkat awal tetapi apabila pekerjaan gagal diwujudkan, tiada solusi untuk itu. Dan bakat-bakat yang ada special punya value ni kebanyakannya orang-orang susah sebenarnya, tapi dibazirkan. Bagi saya, itu adalah satu kerugian yang besar untuk negara kita.

Keterlibatan multiracial dalam kami punya movement itu, memang kita rasakan lah. Kita even ada translator untuk paper Chinese masa dalam Hartal Doktor Kontrak sendiri. So isu yang kita bawak ni, walaupun mostly kami adalah Melayu, tetapi kita tak membeza-bezakan dari segi race itu sendiri. Memang kita bukak kepada semua siapa yang nak join, tak kira bangsa apa. Even sampai sekarang, kita memperjuangkan semua nasib doktor yang teraniaya regardless of race. Kalau siapa yang kata Hartal Doktor Kontrak ni diterajui oleh mana-mana parti politik yang bersifat perkauman, itu tak betul. Betul, kami engage dengan political party, tapi semua. Kita dengan MUDA, BERSATU, DAP. Even DAP, Dr Kelvin (Yii Lee Wuen) antara yang kuat support kita. And then Datuk Wilfred Madius Tangau daripada Sabah antara yang kuat menyokong sebab anak dia pun ada doktor. So kita memang tak nak cari pasal dengan mana-mana parti politik, cuma kita mempersoalkan polisi negara secara keseluruhan. Why this has been done to us? Itu persoalan yang besar yang kita kena tanya kepada orang atasan, apa yang mereka buat sebenarnya.